Thank you for your patience while we retrieve your images.
Visitors 43
Modified 12-Nov-15
Created 12-Nov-15
4 photos

Artikel uit Het Nieuwsblad van donderdag 30 november 2000; geschreven door Sarah D'Haese

Omgekeerde UFO

ARCHITECT GERARD COOLS CREËERT SPACE-HUIS IN HET LANDELIJKE RAMSEL
Marcel Gebruers en Hilde Peeters zijn in de wolken met hun Star Trekhuis. Marmer, inox, glas en esdoorn zorgen binnenin voor het buitenaards gevoel. "Het is nooit bewust onze bedoeling geweest om een space-look te creëren", vertelt Hilde. "Maar je kan er niet naast zien dat de woning iets weg heeft van een UFO."
Naar het huis wandelen is alsof je een andere wereld betreedt. Je loopt eerst over een bruggetje met gebogen muurtjes. Dan kom je op de oprit en het bordes in blauwe hardsteen. Het bepleisterde, elipsvormige huis onder een volledig gebogen, koperen dak, heeft de aanblik van een omgekeerde UFO. Als je aanbelt aan de witte belpaal, meldt zich echter een mens van vlees en bloed.
"Toen architect Gerard ons het grondplan met de gevels liet zien, schrokken we toch even", vertelt Hilde. "Schuine gevels? En gebogen dak? We vonden het speciaal maar toch een beetje raar. Het leek wel een helm met lichtjes. De architect durfde de ongewone vorm eerst niet laten zien. "Ik had de contouren al vrij snel in mijn hoofd, maar heb het pas aan Hilde en Marcel getoond toen het plan volledig af was", legt hij uit. Het koppel vertrouwde op zijn goede smaak en veranderde bijna niets aan het voorontwerp. Binnen houdt het gevoel van op een andere wereld te zijn aan. Het is één grote open ruimte, voorzien van enkele niveauverschillen en veel open ruimtes. "Een centrale, open lichte ruimte: dat is een eis waar ik niet vanaf wilde stappen. Voor de rest kreeg Gerard carte blanche", zegt Marcel. De gebruikte materialen versterken het UFO-gevoel door hun kleuren. Marmer, inox, glas en esdoorn: een lichtgekleurde combinatie die een ruimtelijk geheel schept.
Wiloofhal
Toen het UFO-huis in november 1994 neerstreek in het landelijke Ramsel, ontstond er een nieuw dorpsmysterie. "De mensen begrepen niet wat dat rare gebouw in hun dorp kwam doen", vertelt Marcel. "Want wat ging het worden? De speculaties gingen van een zwembad tot een toonzaal, over een fitnesszaal tot zelfs een witloofhal. Toen de mensen over hun eerste schrik heen waren, waren de reacties alleen nog maar positief."
Niet alleen de lokale bevolking, maar ook de poezen des huizes voelen zich goed in en rond de woning. "Mijn drie poezen - Balthazar, Bruintje en Lotje - hebben elk hun plaats in één van de zithoeken. Gerard ontwierp speciaal voor hen een kattenluik", legt Hilde uit. Hilde en Marcel woonden voordien in de Leysehoeve in Tongerlo. "Dat was ook een modern huis met open ruimten. Maar het is altijd mijn jongensdroom geweest om op een groot stuk grond te bouwen", vertelt Marcel. En groot is het zeker. "Het terrein bestaat uit drie bouwgronden die we tegelijk gekocht hebben. De totale oppervlakte is ongeveer anderhalve hectare", vervolgt Marcel. Na zes jaar blijft hun privé-ruimtetuig voor verrassingen zorgen. "We moeten oppassen dat we niet in ons blootje van boven naar beneden lopen. Door de twee grote glasramen en de glazen voordeur kan je immers alles zien en we willen de mensen niet choqueren," besluit Hilde.
Grand tour
In de centrale hal nemen we meteen wat trappen. We stappen op de dubbele trappenpartij in inox, die centraal in de hal staat. Die trap mondt uit in een loopbrug met balustrade die voor een stuk zwevend in de lucht hangt. "De werkmannen durfden eerst niet over het zwevend gedeelte glas lopen. Het is nochtans gelaagd en gehard glas van 3,5 centimeter dik, dat 500 kilogram per vierkante meter kan dragen. Dat zijn heel wat werkmannen", licht de architect toe.
Om de stevigheid van het glas nog beter te kunnen ervaren, lopen we door tot in het thuiskantoor van Marcel. Hij heeft een uitzicht op de lager gelegen zithoek: de werk- en zithoek wordt verbonden door een open ruimte. Het kantoor staat ook in verbinding met de koepelveranda. De keuken in esdoorn en inox werd ingericht door zoon Marco. Vlakbij bevindt zich de eethoek met aanpalend twee zitkamers. Via een marmeren trap betreden we de derde zitkamer, waar het gezellig tv-kijken is. Een door de architect ontworpen barelement verbindt deze zithoek met de iets hoger gelegen bibliotheek. Achteraan het huis liggen nog twee prachtige vijvers omgeven door groen.
Houtvensesteenweg, Ramsel, bouwjaar 1995Houtvensesteenweg, Ramsel, bouwjaar 1995Houtvensesteenweg, Ramsel, bouwjaar 1995Houtvensesteenweg, Ramsel, bouwjaar 1995

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords: